Vin i vår Calosso Crotin varav en del vi tagit med hem till vinkällaren i Sverige
En bra intro är att läsa denna utmärkta artikel om viner i runt Calosso, Crotins, Rapule, slottet, och den vackra kyrkan. Den är på Italienska men google translate översätter bra till engelska!
Den tredje helgen i oktober, efter skördens strapatser och dagarna börjar bli härligt svala samt man måste göra plats i vintankar och lager för årets skörd så kommer den vanligen så lugna byn till liv med tusentals besökare till Fiera del Rapulé en fantastisk mat och vinresa där alla typiska rätter från det lokala köket tillsammans med det utmärkta DOC- och DO2CG-vin från de flesta odlare runt byn. Hela byn blir en enda stor fest med musik, dans, vin och mat i tre dagar.
Här kommer jag lista de viner vi har i större mängd, jag inkluderar både vår Crotin i Calosso och de i Sverige. Lita inte på att den är helt uppdaterad men jag gör så gott jag orkar. Värt att notera är att jag undviker vin som "svavlats".... mao, lagringen innebär större risk att de blir dåliga men o andra sidan verkar jag slippa bli dålig dagen efter.... vilket känns som en bra deal för min del.
Ni som provat är välkomna att kommentera.
Vita viner
Bussi Piero – Cortese (*)
Bussi Pieros viner har blivit
våra "husviner". De gör utmärkt vin med känsla för hantverk och
generationer av samlad kunskap sedan ligger deras Cantina bara ett stenkast
från vårt hus i Calosso och de är alla väldigt trevliga människor! Druvorna
odlas alla på den leriga kalkstenskullarna cirka 60-150 meter under byn
Calosso, 350-400 meter över havet.
Cortese är en vit italiensk
druvsort som huvudsakligen odlas i de sydöstra regionerna av Piemonte i
provinserna Alessandria och Asti. Cortese har en lång historia inom italiensk
vinodling med skriftlig dokumentation som namnger druvan bland planteringarna
piemontesiska vingårdar redan 1659. Druvans måttliga syra och lätta smaker har
gjort den till en favorit för restaurangerna i närliggande Genua som en
vinkombination med lokal fisk och skaldjur som fångas utanför den liguriska
kusten.
Med en alkoholhalt på något
över 12 % har den en lysande ljus halmgul färg med gyllene reflektioner. En
intensiv men delikat blommig fruktig arom. Smaken är fräsch med lätta bubblor
fruktig och enligt mig med en antydan av tallkåda. Serveringstemperatur 7/8°C
och vi anser att en isbit kan göra smakupplevelsen ännu bättre en solig
eftermiddag.
Cantina Sociale Barbera Sei Castelli – Chardonnay (*)
Cantina Sociale är större
Cantinas som hämtar druvor från många odlare i trakten. Denna Chardonnay är fölrvånande god tycker jag som inte brukar gilla Chardonnay. Passar
med fisk, skaldjur, kyckling eller som en appertif. Servera vid 10—12C
Cantina del Nebbiolo,
Arneis (*)
Arneis betyder "liten
rackare, på Piemontese" och kallas förmodligen så eftersom den anses vara
en lite svårodlad sort. Det är en krispig och blommig sort som har odlats i
århundraden i regionen. De vita vinerna gjorda på Arneis-druvan tenderar att
vara torra och fylliga med toner av päron och aprikos. Detta är druvan som används i de riktigt
stora vita vinerna från Roero och Langhe regionerna. . Servera vid 8—10C
Cantina del Nebbiolo, Favorita
Röda viner
Bussi Piero – Barbera (*)
En Barbera d'Asti gjord på
100% Barbera-druvor. Barbera-druvan tros ha sitt ursprung i kullarna i
Monferrato i centrala Piedmonte där den har varit känd sedan 1200-talet. En intensiv rubinröd färg med inslag av granat,
ett torrt, elegant, fylligt, rött vin.
En Barbera d'Asti Superiore måste ha en alkoholhalt på minst 12,5 volymprocent
och vara lagrad i minst 14 månader, varav 6 månader lagrad på ek- eller
kastanjefat. Vinet har en stark ytterligare lagringspotential; bör kunna åldras tio till tjugo år.
Men, Barbera anses av många också
vara en druva vars vin inte behöver lagras - "om det är bra redan
nu, varför vänta?"
Wikipedia berättar om Barberans både framgångar och skandaler...
Cantina Sociale Barbera Sei Castelli –– Barbera (*)
Bussi Piero – Dolcetto (*)
Dolcetto betyder "lilla söta" och är en svart
italiensk druvsort som odlas i Piemonte-regionen i nordvästra Italien. Vinerna
som produceras är trots namnet nästan alltid torra. De kan vara tanniska och
fruktiga med måttliga eller avgjort låga nivåer av syra och är vanligtvis
avsedda att konsumeras inom några år. Dolcetto från Piero Bussi har blivit ett
av Joacims favoritviner.
En alkoholhalt på 13% med en
djup rubinröd färg. Smaken är mjuk och lätt att dricka, med låg syra och lätta
tanniner. Servera vid 16/18°C och drick till i stort sett allt eller bara som
aperitif.
Bussi Piero – Slightly Oaked Nebbiolo (Inga på flaska ligger i Italien på ek-lagring)
Nebbiolo-druvans rykte har
nästan mytiska nivåer och druvan är uppkallad efter "nebbia" - den
täta dimman de ofta har i Piedmonte i oktober när druvorna skördas.
Det är tradition att göra vin
av Nebbiolo-druvan och dessa viner är odlarnas stora stolthet. De lagras ofta
länge, Roero Riservas måste lagras i källare i minst 32 månader totalt varav
minst sex månader på ekfat. När det lagras länge så blir vinet nästan
orangefärgat... detta vinet har jag själv gett en svag “ektouch” genom att ta
Skånsk ek, barkad och sedan rosta i mer än 3 timmar i cirka 250 grader. Bitar av denna ek har sedan legat i en 54L
damejan under cirka 2 månader. Generellt utmärker sig lagrade Nebbiolo med sina
behagliga fruktiga aromer, stor komplexitet och elegans. Jag låter er själv
avgöra efter provsmakning...
Bussi Piero –Oaked Nebbiolo (se ovan)
Samma vin som föregående men
har ekats under längre tid och med ek som rostats både i 220 och 250 grader....
Enligt konstens alla regler borde den nu lagras i flera år.... jag skall lägga undan ett gäng på säkert ställe så får vi se hur det går, vad sägs om att provsmaka de lagrade 2030? Jag tycker den är god redan nu, rik på smak och ett glas varar länge....
Bussi Piero – Grignolino 2021 (*)
Ordet Grignolino kommer från piedmotesiska ordet grignole vilket betyder "många kärnor/frön" vilket också ger smak åt vinet. Jag vet inte vem som skrev det men det kanske är talande, "Grignolinos fyllighet är som en lite lättare Nebbiolo och perfekt för en sommarkväll". (Jag gillar detta vin, var en positiv överaskning)
Bussi Piero – Bonarda 2021
Bussi Piero - Gamba di Pernice
Gamba
di Pernice Översatt från italienska
betyder dess namn "Rapphönans ben" och är troligen en referens till
vinstockarnas rödfärgade stjälkar. Druvorna används främst för att göra DOC
Calosso, ett rött vin med liten volym som beviljades Denominazione di Origine
Controllata (DOC) status 2011. Det nuvarande DOC-erkända produktionsområdet för
vinet omfattar endast cirka 10 hektar vinstockar i kommunerna Calosso,
Costigliole d'Asti och Castagnole Lanze i Asti-provinsen. Gamba di Pernice är därför
ett av de minsta produktionsvinerna i Italien som har en DOC. Den totala
produktionen är bara cirka 30 000 flaskor per år. Även om det är ett ljust rött
vin så har Gamba di Pernice-vinerna koncentrerade smaker med en kryddig, örtig
karaktär och förmågan att åldras väl.
Värt att notera är att Gamba di Pernice är en av de sorter som överlevde phylloxeran i slutet av artonhundratalet. Druvan ansågs vara av sekundär betydelse jämfört med de huvudsakliga kommersiella druvorna i området, men återupptäcktes i början av 2000-talet av vinodlare nära Calosso.
Comments
Post a Comment