Vin i vår Calosso Crotin varav en del vi tagit med hem till vinkällaren i Sverige





En bra intro är att läsa denna utmärkta artikel om viner i runt Calosso, Crotins, Rapule, slottet, och den vackra kyrkan. Den är på Italienska men google translate översätter  bra till engelska!

Den tredje helgen i oktober, efter skördens strapatser och dagarna börjar bli härligt svala samt man måste göra plats i vintankar och lager för årets skörd så kommer den vanligen så lugna byn till liv med tusentals besökare till  Fiera del Rapulé en fantastisk mat och vinresa där alla typiska rätter från det lokala köket tillsammans med det utmärkta DOC- och DO2CG-vin från de flesta odlare runt byn. Hela byn blir en enda stor fest med musik, dans, vin och mat i tre dagar. 

Här kommer jag lista de viner vi har i större mängd, jag inkluderar både vår Crotin i Calosso och de i Sverige. Lita inte på att den är helt uppdaterad men jag gör så gott jag orkar. Värt att notera är att jag undviker vin som "svavlats".... mao, lagringen innebär större risk att de blir dåliga men o andra sidan verkar jag slippa bli dålig dagen efter.... vilket känns som en bra deal för min del.

Ni som provat är välkomna att kommentera. 

Vita viner

Bussi PieroCortese (*)

Bussi Pieros viner har blivit våra "husviner". De gör utmärkt vin med känsla för hantverk och generationer av samlad kunskap sedan ligger deras Cantina bara ett stenkast från vårt hus i Calosso och de är alla väldigt trevliga människor! Druvorna odlas alla på den leriga kalkstenskullarna cirka 60-150 meter under byn Calosso, 350-400 meter över havet.

Cortese är en vit italiensk druvsort som huvudsakligen odlas i de sydöstra regionerna av Piemonte i provinserna Alessandria och Asti. Cortese har en lång historia inom italiensk vinodling med skriftlig dokumentation som namnger druvan bland planteringarna piemontesiska vingårdar redan 1659. Druvans måttliga syra och lätta smaker har gjort den till en favorit för restaurangerna i närliggande Genua som en vinkombination med lokal fisk och skaldjur som fångas utanför den liguriska kusten.

Med en alkoholhalt på något över 12 % har den en lysande ljus halmgul färg med gyllene reflektioner. En intensiv men delikat blommig fruktig arom. Smaken är fräsch med lätta bubblor fruktig och enligt mig med en antydan av tallkåda. Serveringstemperatur 7/8°C och vi anser att en isbit kan göra smakupplevelsen ännu bättre en solig eftermiddag.

Cantina Sociale Barbera Sei CastelliChardonnay  (*)

Cantina Sociale är större Cantinas som hämtar druvor från många odlare i trakten. Denna Chardonnay är fölrvånande god tycker jag som inte brukar gilla Chardonnay. Passar med fisk, skaldjur, kyckling eller som en appertif. Servera vid 10—12C

Cantina del Nebbiolo, Arneis (*)

Arneis betyder "liten rackare, på Piemontese" och kallas förmodligen så eftersom den anses vara en lite svårodlad sort. Det är en krispig och blommig sort som har odlats i århundraden i regionen. De vita vinerna gjorda på Arneis-druvan tenderar att vara torra och fylliga med toner av päron och aprikos. Detta är druvan som används i de riktigt stora vita vinerna från Roero och Langhe regionerna. . Servera vid 8—10C

Cantina del Nebbiolo, Favorita

När det gäller vita viner är detta min favorit. (pun intended men det är sant ändå). Somliga säger en smak av Päron men, framförallt gillar jag de mineraliska smaker  som kommer fram när druvorna odlats på riktigt varma platser.  2021 från Cantina del Nebbiolo har bara en svag ton av denna mineraliska touch men, mycket god ändå. 

Röda viner

Bussi PieroBarbera (*)

En Barbera d'Asti gjord på 100% Barbera-druvor. Barbera-druvan tros ha sitt ursprung i kullarna i Monferrato i centrala Piedmonte där den har varit känd sedan 1200-talet.  En intensiv rubinröd färg med inslag av granat, ett  torrt, elegant, fylligt, rött vin. En Barbera d'Asti Superiore måste ha en alkoholhalt på minst 12,5 volymprocent och vara lagrad i minst 14 månader, varav 6 månader lagrad på ek- eller kastanjefat. Vinet har en stark ytterligare lagringspotential; bör kunna  åldras tio till tjugo år.

Men, Barbera anses av många också vara en druva vars vin inte behöver lagras - "om det är bra redan nu, varför vänta?" 

Wikipedia berättar om Barberans både framgångar och skandaler...

Cantina Sociale Barbera Sei Castelli –– Barbera (*)

Två varianter av Barbera  på 100% Barbera-druvor. Den ena har 14,5% och den andra 13,5%. Båda mycket goda, den starkare givetvis med lite mer alkoholsmak än den andra. Bra att variera med och båda är perfekta till god mat. (som Pizza :-) 

Bussi Piero Dolcetto  (*)

Dolcetto betyder "lilla söta" och är en svart italiensk druvsort som odlas i Piemonte-regionen i nordvästra Italien. Vinerna som produceras är trots namnet nästan alltid torra. De kan vara tanniska och fruktiga med måttliga eller avgjort låga nivåer av syra och är vanligtvis avsedda att konsumeras inom några år. Dolcetto från Piero Bussi har blivit ett av Joacims favoritviner.

En alkoholhalt på 13% med en djup rubinröd färg. Smaken är mjuk och lätt att dricka, med låg syra och lätta tanniner. Servera vid 16/18°C och drick till i stort sett allt eller bara som aperitif.

 

Bussi Piero Slightly Oaked Nebbiolo  (Inga på flaska ligger i Italien på ek-lagring)

Nebbiolo-druvans rykte har nästan mytiska nivåer och druvan är uppkallad efter "nebbia" - den täta dimman de ofta har i Piedmonte i oktober när druvorna skördas.

Det är tradition att göra vin av Nebbiolo-druvan och dessa viner är odlarnas stora stolthet. De lagras ofta länge, Roero Riservas måste lagras i källare i minst 32 månader totalt varav minst sex månader på ekfat. När det lagras länge så blir vinet nästan orangefärgat... detta vinet har jag själv gett en svag “ektouch” genom att ta Skånsk ek, barkad och sedan rosta i mer än 3 timmar i cirka 250 grader.  Bitar av denna ek har sedan legat i en 54L damejan under cirka 2 månader. Generellt utmärker sig lagrade Nebbiolo med sina behagliga fruktiga aromer, stor komplexitet och elegans. Jag låter er själv avgöra efter provsmakning...

 

Bussi PieroOaked Nebbiolo (se ovan)

Samma vin som föregående men har ekats under längre tid och med ek som rostats både i 220 och 250 grader....
Enligt konstens alla regler borde den nu lagras i flera år.... jag skall lägga undan ett gäng på säkert ställe så får vi se hur det går, vad sägs om att provsmaka de lagrade 2030? 
Jag tycker den är god redan nu, rik på smak och ett glas varar länge.... 

Bussi Piero – Grignolino 2021 (*)

Ordet Grignolino kommer från piedmotesiska ordet grignole vilket betyder "många kärnor/frön" vilket också ger smak åt vinet. Jag vet inte vem som skrev det men det kanske är talande, "Grignolinos fyllighet är som en lite lättare Nebbiolo och perfekt för en sommarkväll". (Jag gillar detta vin, var en positiv överaskning)

Bussi Piero – Bonarda 2021 

Bonarda druvan stod enligt uppgift för cirka 30% av produktionen i Piedmonte innan Phylloxeran kom under mitten av 1800-talet. Skall vara mer aromatisk än Barbera och produktionen ökar numera mer och mer.

Bussi Piero - Gamba di Pernice 

Gamba di Pernice Översatt från italienska betyder dess namn "Rapphönans ben" och är troligen en referens till vinstockarnas rödfärgade stjälkar. Druvorna används främst för att göra DOC Calosso, ett rött vin med liten volym som beviljades Denominazione di Origine Controllata (DOC) status 2011. Det nuvarande DOC-erkända produktionsområdet för vinet omfattar endast cirka 10 hektar vinstockar i kommunerna Calosso, Costigliole d'Asti och Castagnole Lanze i Asti-provinsen. Gamba di Pernice är därför ett av de minsta produktionsvinerna i Italien som har en DOC. Den totala produktionen är bara cirka 30 000 flaskor per år. Även om det är ett ljust rött vin så har Gamba di Pernice-vinerna koncentrerade smaker med en kryddig, örtig karaktär och förmågan att åldras väl.

 Värt att notera är att Gamba di Pernice är en av de sorter som överlevde phylloxeran i slutet av artonhundratalet. Druvan ansågs vara av sekundär betydelse jämfört med de huvudsakliga kommersiella druvorna i området, men återupptäcktes i början av 2000-talet av vinodlare nära Calosso.



Comments

Popular posts from this blog

Vad händer en vanlig dag i Calosso

tips o tricks i villa Gialla