Vad händer en vanlig dag i Calosso

 Vad händer en vanlig dag i Calosso...

Jag kommer plocka bort en del av det som vi pysslar med här då vi måste ta hand om huset och annat praktiskt men för våra besökare är nedan en rätt ok beskrivning av hur en dag kan vara.
  1. Vakna av kyrkklockans klingande
  2. Kopp kaffe
  3. Gå till GES Bar vid torget för att köpa bullar. Har öppet i princip alla dagar utom Tisdagar. De tar kort men då de flesta kör kontant så tar det alltid en massa tid att betala med kort. Men, där finns en bankomat på torget!
  4. På Lördagar och Onsdagar (tror jag) så finns grönskanståndet på torget. Passa på att köpa lite sallad, jordgubbar eller välj från någon av de olika sorters tomater hon har...  Hon har även lite udda grejer som denna rödbeta som ser rutten ut men är inlagd på något vis.... men är söt och god. Finns även som lök men den har jag inte provat ännu. 


    h




  5. Ät frukost....
  6. Skall man göra en utflykt till någon marknad så är det bästa att göra det tidigt!! För de stänger efter 12-13! Mao, iväg med er. Här kommer jag lägga in länk till olika marknader och när de är normalt schemalagda.

    Alternativt en morgonrunda genom vinfälten med hunden. Snart kommer länk till olika rundor.

  7. Lunch på lämpligt ställe. Om ni är kvar i Calosso så finns:
    1.  GES för varm macka o kaffe och kanske ett glas vin. Genuint ställe och damerna (tror det är tre systrar) som driver det är viktiga i staden. De fixar mat och annat till flera av de fester och aktiviteter som händer i staden.
    2. La Crota d' Calos   Patricia lagar det mesta av maten och Piero gör allt han kan för att de få eller på tok för många gästerna skall få en trevlig upplevelse. De tar in extra personal ibland med ofta sköter de båda allt själva. Om det är helgdag så måste ni förboka för det kan bli fullt. Betala helst med pengar, de tar kort men kort automaten funkar bara ibland pga dålig uppkoppling. Jag älskar brödet och maten Patricia lagar. Vinlistan har alla viner som finns runt om Calosso fråga Piero om ni är nyfikna på något - man får dra ur honom råd för han vill inte stöta sig med någon odlare men, han vet vad som är prisvärt. Där finns två olika priser - Dricka på restaurangen och ta med sig. (Tips, om ni tar med återförslutningskorkar så kan man prova sig fram och bara ta ett glas ur flaskan för att sedan ta med sig hem.....  som sagt, om ni vill ha gott och prisvärt! 
    3. Il Ducca Bianco - gott och fortfarande prisvärt men lite dyrare. Deras balkong är jättefin men de har även fina rum inomhus.

  8. Vila en stund efter maten är alltid skönt...

  9. Åka handla någonstans eller på utflykt:
    • Vinprovning finns i massor.... skall lägga upp separat sida. Ni kan chansa och bara åka till en gård men de föredrar att man ringer och bokar tid. 
      •  Bussi Piero vårt "house wine". För €15 / person ger Federico en komplett provning med tilltugg o berättelser om sina viner. Ligger bara 10 minuters promenad (nerför) och kräver en hel del mer tid på vägen upp.... 
      • Fea drivs av underbara Tiziana och Giuseppe. Bland deras odlingar finns branta planteringar som utan problem kan mäta sig med de man annars bara finner i Barolo. Tiziana pratar mycket bra engelska och deras familjära provingar är härliga. Deras hund Zoe älskar att jag efter bollar. 
      • Tenuta de Fiori Walter har en lång lista av fina viner. Lite längre att gå men ligger nära Luna Rossa restaurangen så kanske kan kombinera en sen proving och avsluta med god mat. 
      • Som sagt, där finns en hel lång lista av vingårdar inom promenadavstånd.  
         
    • Närmsta matbutik finns i Piana Del Salto, Il Quadrifoglio. Här finns massor av viner från regionen. De har en bra chark, bröd och lite allt möjligt som man behöver. Ta en titt vilka korvar de har inne för tillfället, Tartuf korven är underbar finns oftast i kylen vid grönsakerna.... 

    • Canelli är en jättemysig stad. Här finns slakteri, bagare, flera lite större butiker, mysigt centrum med flera bra cafe. 
      • Här finns även en butik som servar restauranger i regionen med bulk köp,  "Catering" , kul att handla i tycker jag men inte så mysig. Dock finns all vanliga mindre butiker här, Spar, Supermacato och till och med en Lidl.
      • Contratto som gör Skumpa med "metodo classico"  är väl värt ett besök med rundvandring i deras "Cathedrals" - kostar en slant men var väl värt det... en gång. 
      • På andra sidan gatan finns en vinprovningsbutik och en jättebra restaurang där vi ofta hamnar på Lunch, Osteria dei Meravigliati.
      • Canelli har en massa som sagt men se till att vara här när butiker och restauranger har öppet. (Butiker stänger vid 12:30 eller 13:00 , sedan öppnar de vid 16 igen)
    • San Stefano Belbo stad inom enklare vandringsavstånd. Vid torget finns Bar Roma en bra restaurang/cafe och marknaden som finns här ibland har många lokala inslag och är rätt trevlig. 

    • Piemonte

      Alla restauranger är relativt enkla, utom möjligen den sista (som vi tyvärr aldrig besökte, men som verkar vara mycket bra) som är lite mer upscale. Mycket likartad regional meny på många restauranger, men bra! För att reservera bord måste man ofta ringa. 

      • Osteria More e Macine, Via XX Settembre, 18, 12064 La Morra CN, Italien.
      • Osteria de Sagnatori, Via Macrino 8, Alba.
      • Umano, Via Borgese, 26, 12052 Borgonovo CN, Italien.
      • Osteria Campamac, Str. Giro della Valle, 1, 12050 Barbaresco CN, Italien (har vi tyvärr inte besökt, men verkar vara bra!)

       

      Milano:

      • Vinoir - Vini d'autore e cucina, Ripa di Porta Ticinese, 93b, 20143 Milano MI, Italien
      • Langosteria Bistrot, Via Privata Bobbio, 2, 20144 Milano MI, Italien (Dyr, men mycket gott och trevligt)
      • Osteria Alla Concorrenza, Via Melzo, 12, 20129 Milano MI, Italien

Comments

Popular posts from this blog

Vin i vår Calosso Crotin varav en del vi tagit med hem till vinkällaren i Sverige

tips o tricks i villa Gialla